Blog

Zintuigen kind prikkelen

Het prikkelen van de zintuigen bij een kind is ontzettend belangrijk. Wat je namelijk merkt, is dat kinderen het ontzettend leuk vinden om de wereld om zich heen te ontdekken. Hierbij gaat het niet alleen om het voelen, maar ook het proeven, ruiken, horen en zien. Het voelen van verschillende materialen zorgt ervoor dat je kind niet alleen zijn of haar zintuigen verder ontwikkeld, maar ook een stukje van de motoriek. Zo wordt er bij het vasthouden van een bal natuurlijk iets anders gevraagd, dan wanneer je een kind een rijstkorrel probeert op te laten pakken. Om ervoor te zorgen dat je de zintuigen van een kind prikkelt, zijn er een aantal mogelijkheden.

Themabakken

Naast allerlei verschillende soorten sensorisch speelgoed waar je gebruik van kunt maken, werken de ouderwetse theme bakken vandaag de dag nog altijd ontzettend goed! Deze bakken vul je met bijvoorbeeld zand of rijst en vervolgens met bepaalde thema spulletjes. Hierbij kun je denken aan een eigen soort aquarium met schelpen, vissen en allerlei andere voorwerpen. Op deze manier leren ze de verschillende objecten vastpakken en kun je ze al spelenderwijs leren wat het allemaal is.

Vingerverven

Vingerverven, welk kind vindt dat nu niet leuk? Het voordeel aan vingerverven is, is dat het niet alleen ontzettend leuk is om te doen, maar ook perfect is om de zintuigen bij een kind extra te prikkelen. Op deze manier leren ze namelijk hun handen en ook vingers afzonderlijk van elkaar te gebruiken en zien ze wat er gebeurt op het moment dat ze een bepaalde beweging maken. Dat het een beetje rommel geeft, dat moet je in deze maar op de koop toe nemen. Het plezier en ook vooral de ontwikkeling van een kind gaat natuurlijk voor alles.

Kleuren

Waar het vingerverven natuurlijk allemaal net iets grover is, is kleuren net een stapje verder. Het is daarom dus ook wel handig om dit pas te doen wanneer een kind wat ouder is en zelf een potlood kan vasthouden. Kleuren heeft namelijk een positieve invloed op de fijne motoriek. Een kind moet dan namelijk een potlood vast zien te houden en er tegelijkertijd ook nog iets mee doen. Kortom, zeker een aanrader dus!

Dit vind je misschien ook leuk...