Blog

Wisselen van tanden bij kinderen

Veel ouders weten natuurlijk als geen ander hoe vervelend of het is wanneer hun kindje voor het eerst tanden krijgt. Ze schreeuwen het dan vaak uit, krijgen last van koorts en zijn vaak niet helemaal zichzelf. Toch is dit gebit nog niet het gebit waar ze uiteindelijk ook oud mee zullen gaan worden. Deze melktanden, zoals we deze noemen, zullen op een bepaalde leeftijd vervangen gaan worden voor de ‘echte’ tanden. Maar wanneer beginnen kinderen eigenlijk met wisselen van hun gebit? Om je een idee te geven hoe dit proces werkt, nemen we je stap voor stap mee.

De eerste losse tand

Misschien kun je het bij jezelf nog herinneren als de dag van gisteren toen je voor het eersen losse tand had. Voor veel kinderen is dit een ontzettend bijzonder en ook vooral spannend moment. Wat je vaak ziet, is dat het vooral bij de eerste tand een hoop pijn kan doen, aangezien de nieuwe tand als het ware tegen de melktand aandrukt. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit niet altijd even prettig is voor een kind. Mocht het toch zijn dat een kind er veel last van heeft, dan is het wel verstandig om een tandarts te bellen. Mocht dit nu ‘s nachts zijn, bel dan een spoed tandarts rotterdam, zodat de pijn snel kan worden verholpen.

Wanneer begint het wisselen?

Het wissenden van de eerste melktanden begint vaak zo rond het 5e levensjaar van een kind. De eerste tanden die door zullen komen, dat zijn de kiezen. Doordat de kiezen de melktanden niet wegdrukken, zal je hier als kind vaak ook niets van merken. Omdat de kiezen natuurlijk helemaal achterin de mond zitten, zullen ze vaak ook niet direct opvallen. Wel kan het zijn dat je kind klaagt over pijn, aangezien ze wel door het tandvlees heen moeten komen. Is dit het geval, dan kun je vaak het beste even koelen en proberen om er zo min mogelijk mee te kauwen. Hoe lang het uiteindelijk duurt voordat alle tanden gewisseld zijn, is per kind verschillend. Zo kan het bij de één al na een jaar of 10 zijn, terwijl het bij een ander tot wel 13 jaar kan duren.

Dit vind je misschien ook leuk...