Een kleuter is een kind van vier tot zeven jaar. En gedurende deze jaren beleeft het kind wat dan een kleuter wordt genoemd heel erg veel. Zo gaat hij als hij vier is voor het eerst naar school en dat is toch een grote verandering. Het begint vaak met een grote huilbui en een moeilijk afscheid echter daarna gaat de kleuter heel veel leren op school.

Op tal van gebieden zal de kleuter zich gaan ontwikkelen. Lichamelijk zal het kind veranderen, emotioneel zullen er nieuwe aspecten aan het leven van de kleuter worden toegevoegd en ook op cognitief vlak zal het kind veel leren.


Boekentip over cognitieve ontwikkeling


De ontwikkeling van het kinderlichaam is bijna afgerond. Natuurlijk groeit de kleuter nog verder door echter de basis is er! De kleuter kan al lopen en zal zich verder ontwikkelen om ook te gaan sporten en om meer te lopen. Het kind groeit nog steeds zo’n 6 tot 7 centimeter per jaar en vaak ziet u ook dat uw kind wat dunner wordt.

Ook de hersenen ontwikkelen zich verder door en het kind zal steeds meer zaken gaan verfijnen. Denkt u hierbij aan het bewegingspatroon tijdens het lopen, tekenen en schrijven of natuurlijk het beoefenen van voetbal, judo, ballet of het maken van muziek.

Op school zal de kleuter ook met klasgenoten te maken krijgen. Het kind zal moeten leren om samen te spelen naar anderen en ook om te praten en op zijn beurt te wachten. Ook zal het moeten ontdekken hoe hij dingen kan delen en plezier kan hebben in een groep of samen met vriendjes of vriendinnetjes.

Hierdoor zien wij ook vaak dat er een morele ontwikkeling op gang komt en ze met andere kinderen meevoelen als deze pijn hebben of plezier. Het kind zal ontdekken wat wel en niet kan in een groep en dat is een grote stap.

De kleuter zal steeds meer een beter beeld van de echte wereld krijgen door zich cognitief verder te ontwikkelen. De grote ‘waarom vraag’ fase zal beginnen en het kind zal meer dingen gaan begrijpen en zal ook meer zaken willen leren te begrijpen. Met de antwoorden die het kind krijgt zal het zich verder ontwikkelen. En dit gebeurt niet allen thuis, maar ook op school waar het kind leert te lezen en te rekenen. En waar het kind ook leert om met anderen om te gaan.

Een groot groeiproces. Een proces wat vooral spelenderwijs zijn weg zal vinden en waarin de school de grootste bron en basis zal vormen voor de toekomst. Een proces wat u thuis kunt ondersteunen en waar u de kleuter ook kunt helpen bij zijn cognitieve ontwikkeling.