Zodra de baby indrukken van buitenaf gaat verwerken komen de eerste denkontwikkelingen en ook taalontwikkeling op gang. Een baby begint na ongeveer zeven tot acht maanden met nadenken. Van de geboorte tot dit punt reageert een baby puur op basis van reflexen en acties zonder hier over na te denken. Het denken ontwikkelt zich gestaag op basis van waarnemingen en het effect op een reflex. Op basis van deze waarnemingen leert de baby.
En op het moment dat de zevende maand is bereikt gaat de baby ook daadwerkelijk echte acties ondernemen waar hij van te voren over heeft nagedacht. Dus het reageren uit een reflex of een actie ondernemen op basis van een reflex verzwakt en de baby gaat doelgerichte acties ondernemen.
Boekentips over cognitieve ontwikkeling
Bekijk de beste boeken over cognitieve ontwikkeling op Bol.com!
Ook ontdekt de baby meer en meer en in de achtste maand begint de baby te begrijpen dat er toch zaken om hem heen zijn ondanks dat hij ze niet vast heeft of vast kan houden.
Communicatie
Een baby communiceert de eerste zes weken puur en alleen door te huilen. Hierna komen de eerste geluidjes uit de mond van de baby. Prachtig gebrabbel wat er gewoon uitkomt omdat de baby zijn mond beweegt en geluid maakt. De ouders praten al volop met de baby en dat is erg goed. Het maakt niet uit in welke taal dit gebeurt, de baby wil graag leren te communiceren met de ouders en verzorgers. Ook reageert de baby erop als hij geluidjes maakt en als de ouders of verzorgers maken geluidjes terug. Ze willen dan graag doorgaan met het maken van geluidjes. De eerste brabbel gesprekken zijn dan al snel een feit! En dit is de eerste stap richting een goede taalontwikkeling van de baby.
Praten
Hierna zal de baby verschillende klanken gaan maken tot ze ongeveer negen maanden oud zijn. Door naar zichzelf te luisteren en klanken te maken ontdekt hij allerlei mogelijkheden. Hard en zacht praten en ook op verschillende toonhoogtes.
Het brabbelen krijgt steeds meer vorm en rond de 12 maanden gaat de baby ook daadwerkelijk woorden en zinnen zeggen. De eerste woordjes zijn een feit.
Doordat de ouders en verzorgers de baby verhalen voorlezen en blijven communiceren met de baby leert het baby de eerste zinnetjes en meer woordjes kennen en wordt de communicatie en de taalontwikkeling stap voor stap verder opgebouwd. Daarnaast is de juiste voeding voor een baby ook enorm van belang in de ontwikkeling. Klik op de link voor een baby voedingsschema.
Het is in al deze fasen van groot belang dat u uw baby aandacht geeft en ook “gesprekken” voert om de taalontwikkeling te stimuleren. Het is natuurlijk bijzonder leuk en plezierig om dit bij uw eigen kind te doen. Door u helemaal af te stemmen op het kind en stap voor stap te groeien in het taalproces ontstaan er meer mogelijkheden en kansen voor de baby om te groeien!