Een peuter en een kind hebben een zeer sterke drang om alles te ontdekken. Steeds maar weer nieuwe dingen ondervinden en meemaken. Een peuter en een kind is zo nieuwsgierig. En dat is goed! Een kind moet zijn eigen wereld ontdekken en zelf ervaringen opdoen.

Ze moeten ontdekken dat regen nat is, sneeuw koud, de zon warm en dat je je aan vuur kunt branden. Ook dat je met een pen kunt tekenen en een ballon licht is en zo de lucht in gaat. Een grote reis vol met ontdekkingen staat voor hun. En dat is nog maar het begin van hun leven!


Boekentip over cognitieve ontwikkeling


Er is zoveel te leren in deze wereld op die jonge leeftijd. Ze moeten leren om voorzichtig te zijn met hun glas, bord en andere breekbare materialen. Ook moeten ze ontdekken dat je niet te dicht langs de auto moet gaan en dat als je valt dit, toch wel erg pijnlijk kan zijn.

Het ontdekken van de wereld is een hele reis en die kan het kind samen met zijn ouders of verzorgers ondergaan. Door de cognitieve ontwikkeling te stimuleren kan het kind sneller en beter gaan leren.

Het is te stimuleren door eenvoudige puzzels te gaan spelen, spellen te spelen met andere kinderen, verschillende kleuren te leren en ook te leren herkennen, getallen leren en vormen herkennen. Natuurlijk kunt u ook samen boeken gaan lezen met figuren en plaatjes. En met de verschillende weertypen kunt u de kinderen actief laten spelen om het weer bijvoorbeeld na te doen. En een bezoek aan de dierentuin of kinderboerderij is ook een zeer leuke en leerzame activiteit.

Door spelenderwijs het verstand te ontwikkelen zal het kind zich cognitief ontwikkelen. Het kind neemt dingen in zich op en verwerkt het waardoor de kennis groter wordt. Daarnaast neemt het kind van alles waar en gaat er ook over nadenken. Dit kunnen figuren zijn, kleuren, de taal en tal van andere zaken. Zaken die wij als kind allemaal al hebben geleerd. Het is zo mooi om te zien hoe het kind zichzelf kan ontwikkelen.

Het kind wordt zich bewust van tal van zaken en het geheugen zal dit allemaal opslaan. Soms zullen situaties zich anders voordoen. Het kind zal echter leren dat het water van een harde regenbui minder plezierig kan zijn als het warme water in het pierenbadje op het zwembad. Er is zoveel te leren!

Door veel aandacht aan het kind te geven en het te helpen kunt u het kind helpen zich cognitief te ontwikkelen. En u kunt zich op verschillende zaken gaan concentreren om de cognitieve groei te stimuleren. U kunt dit soms serieus doen en soms heel spelen. Het kind neemt zoveel zaken in zich op!