Hoe kan een peuter zijn denken ontwikkelen? Tussen het eerste en tweede levensjaar gaat het kind veel meer van de wereld ontdekken dan in het eerste levensjaar. Het kind kan kruipen en lopen en de leefwereld wordt zo dus ook een heel stuk groter voor het kind. Een van de grootste ontwikkelingen is dat de kinderen een beeld kunnen vasthouden in hun hoofd. Zo kunnen ze de vader en moeder in hun hoofd vasthouden en leren ze de moeder herkennen als ze weer terug komt. Het geheugen zal zich langzaam beetje bij beetje steeds verder ontwikkelen en steeds sterker worden.

Het jaar wat hierop volgt (tussen het tweede en derde levensjaar) staat in het teken dat het kind zich heel veel zaken zal gaan beseffen. Ook leren ze oorzaak en gevolg kennen. Als ze het eten van tafel gooien dan wordt het een rommeltje op de grond. Als ze water over zichzelf gooien dan worden ze nat en dat voelt niet zo prettig. Tijdens dit jaar ontwikkelt het kind zich steeds verder en men kan met het kind en de peuter gaan praten over de zaken waar ze mee bezig zijn. Bijvoorbeeld als ze aan het spelen of eten zijn.

Een kind en peuter in deze jaren is hoofdzakelijk met de zaken bezig die ze zelf aan het doen zijn op dat moment. Verder bestaat er nog weinig in hun “wereld”. Ze hebben nog geen inlevingsvermogen wat zich pas later zal ontwikkelen.

Het jaar na deze periode (tussen het derde en vierde levensjaar) staat in het teken van het ontdekken hoe iets tot stand komt. Langzaamaan gaat de peuter het proces van oorzaak en gevolg nog beter kennen. De fantasie werkt ook nog volop in het hoofd van het kind. En werkelijkheid en fictie lopen dan ook nog wel eens door elkaar heen. Het kind heeft nog niet helemaal het volle besef van wat echt is en wat niet.

Een peuter maakt een zeer sterke cognitieve ontwikkeling door en hoewel het lijkt alsof het kind veel speelt is dit natuurlijk een zeer grote ontdekkingsreis. Peuters die zichzelf ontwikkelen samen met hun ouders en verzorgers is een mooi proces. Een peuter maakt ook vaak grote sprongen in een paar jaar tijd en voor de ouders en verzorgers is het vaak niet te behappen hoe snel het allemaal gaat. Het geheugen en de hersens van de peuters groeien maximaal en dagelijks wordt hieraan nieuwe informatie toegevoegd. Ook het verwerkingsproces gaat steeds sneller bij de peuter, een prachtig proces om te zien.

Een peuter leert steeds meer en de cognitieve ontwikkeling zorgt voor rasse schreden in het leven van deze jonge kinderen! De peuters ontwikkelingen zich zelf tot ze in het vierde jaar naar school mogen gaan. Soms gaat hier nog een korte periode aan vooraf op een kinderdagverblijf waar de peuter al leert om te gaan met andere kinderen.