Blog

Waarom kleurplaten leuk en nuttig zijn voor je kinderen

Kleuren, niet alleen ontzettend populair bij kinderen, maar ook steed vaker bij volwassen. De reden waarom zowel veel volwassen, alsook kinderen graag mogen kleuren is exact hetzelfde. Zo is het voor veel ouderen ontzettend rustgevend en brengt het een stukje ontspanning met zich mee. Voor kinderen zijn er echter nog veel meer redenen te bedenken waarom leuke kleurplaten zo ontzettend leuk zijn en tevens ook nuttig. Om je een idee te geven, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Goed voor de fijne motoriek

In de beginjaren van een kind ontwikkeld zich met name eerst de grove motoriek. Hierbij moet je denken aan lopen, bewegen en ook het proberen te pakken van bijvoorbeeld speelgoed of een flesje drinken. Naarmate de tijd vordert, zullen ze ook de fijne motoriek steeds verder gaan ontwikkelen. Door te kleuren zien we dat de ontwikkeling vaak een stuk sneller gaat, dan bij kinderen niet weinig tot niet kleuren. Dit komt doordat je tijdens het kleur gefocust bent op het feit dat je binnen de lijntjes moet kleuren. Dit zorgt ervoor dat je hersenen getriggerd worden om dit ook zo goed mogelijk proberen te doen.

Je leert de verschillende kleuren

Door al vroeg te beginnen met kleuren, leer jij de kinderen een stukje herkenning. Op deze manier leren ze namelijk allerlei verschillende kleuren kennen, waardoor ze deze naarmate ze het vaker doen steeds beter beginnen te onthouden. Op deze manier combineer je zowel spelen als educatie met elkaar, hoe fijn is dat?

Kleuren geeft zelfvertrouwen

Je hebt het vast wel een gezien, een kind die zo ongelofelijk trots is, omdat hij z’n kleurplaat af heeft! Op deze manier leer je kinderen dat het belangrijk is dat ze iets afmaken. Je zult merken, dat wanneer je dit toepast in ook het normale dagelijks leven, dit zorgt voor een enorme boost van het zelfvertrouwen van je kind. Zo kun je bijvoorbeeld ook de afspraak maken dat ze hun kamer opruimen of huiswerk gaan maken. Door ze te leren dat het belangrijk is dat je afmaakt waar je aan begint, zal je merken dat dit zorgt voor een stuk extra vertrouwen, maar ook vooral discipline bij je kind.

Dit vind je misschien ook leuk...