Blog

Taalontwikkeling met behulp van radio

Wanneer je als kind een taalachterstand hebt, dan kan dit met behulp van muziek worden verholpen. Het fijne aan het luisteren van muziek, is dat er ontzettend veel woorden in voorkomen, die door middel van een herkenbare melodie voor veel kinderen veel gemakkelijker is te onthouden. Niet voor niets is het daarom dus ook aan te raden om je kinderen veel naar verschillende soorten muziek te laten luisteren. Dit kun je makkelijk op de radio variëren door te wisselen tussen bijvoorbeeld radio 2 en radio continu. Los van het feit of ze wel of geen taalontwikkelingsproblemen hebben, biedt het ook deze kinderen ontzettend veel voordelen. Niet alleen Nederlandse muziek, maar ook buitenlandse muziek is hiervoor bij uitstek geschikt.

Begin met rustige muziek

Op het moment dat jij de vocabulair van je kind zich verder wilt laten ontwikkelen, dan kun je dit met muziek luisteren op de radio natuurlijk ontzettend eenvoudig doen. Wel is het hierbij van belang dat je begint met rustige muziek, die voor je kind gemakkelijk te volgen is. Niet voor niets worden veel kindjes daarom dus ook groot gebracht met muziek, waarin ze spelenderwijs alles leren. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze de tanden moeten poetsen, waardoor ze dit niet alleen visueel zien, maar ook horen. Dit zorgt ervoor dat kinderen het veel sneller opslaan, omdat het wordt gelinkt aan een bepaald liedje.

Laat je kind veel radio luisteren

Wil jij je kind snel leren praten, dan is het aan te raden om je kind veel naar de radio te laten luisteren. Het grote voordeel van radio, is dat zowel muziek als praten met elkaar wordt afgewisseld. Zo leren ze dus op basis van een melodie liedjes en ook woorden herkennen en kunnen ze door middel van de verschillende gesprekken ook woorden oppikken die ze ook thuis al hebben gehoord. Door dit te blijven herhalen zul je merken dat je kind steeds meer woorden leert en deze ook met elkaar weet te linken, zodat ze volledige zinnen kunnen maken. Uiteraard is het wel belangrijk dat je naast het luisteren naar de radio ook door voor te lezen het praten van je kind zich verder laat ontwikkelen. Een mooie manier om dit te doen is door ze bepaalde verhaaltje te laten aanvullen of te vragen wat ze zelf van bepaalde situaties vinden.

Dit vind je misschien ook leuk...