Blog

Drie tips om stress bij kinderen te verlagen

Iedere ouder herkent de momenten waarop hun kinderen stress ervaren. Hoe jonger je kinderen zijn, hoe intensiever dit kan zijn omdat je kinderen nog niet kunnen aangeven waar ze stress van ervaren. Tips & tricks tegen stress bij kinderen zijn dan ook altijd welkom. Ook wij leren iedere week nog weer door te lezen, in gesprek te gaan met andere ouders en krijgen zo steeds nieuwe handvaten om goed om te kunnen gaan met de stress bij onze eigen kroost. We willen je daarom drie tips meegeven die voor alle leeftijdsgroepen kinderen kunnen helpen. Net als bij bijna alles in de opvoeding is het ook hier trial & error. Dit betekent dat wat voor het ene kind wel werkt, niet perse voor jouw kind hoeft te werken. Het is dus proberen en oefenen om te zien wat werkt voor jouw kinderen.

Stress bij slapen

Heeft je kind vooral stress bij slapen? Bijvoorbeeld omdat je kind niet goed in slaap kan vallen, ’s nachts met stress wakker wordt of veel te vroeg wakker wordt? Een slaapkamer die rust uitstraalt is in alle gevallen en voor alle leeftijdsgroepen een goede tip. Natuurlijk wil je een mooie kinderkamer, maar wij hebben bijvoorbeeld het mooie junglebehang van onze zoon niet in kleur maar in grijstinten besteld. Zo is er wel sfeer, maar blijft het wel rustig.

Stress bij eten

Na slapen staat bij veel ouders eten op nummer 2 als stressmoment bij hun kinderen. Of het nu juist veel honger is of juist dat je kinderen niet willen eten; het eten in zijn geheel – en vaak vooral het avondeten – kan voor veel stress bij je kinderen zorgen. Hoe saai het ook klinkt, hier is het vooral een zaak van rust, reinheid en regelmaat. Denk terug aan je eigen jeugd, toen je waarschijnlijk met het gezin – zonder radio/tv aan – rustig zat te eten en de dag doorsprak. Je ouders en opa & oma zullen het wellicht al geadviseerd hebben, maar probeer hier de discipline voor te hebben om aan tafel te eten zonder afleiding.

Andere stresstips

Voor ieder kind werkt een andere aanpak om stress te verminderen. Wist je dat sommige edelstenen helpen tegen stress? Of dat de stand van de maan ook invloed kan hebben op de gemoedstoestand van je kinderen? De een geloofd er heilig in, de andere zal het wellicht zweverig vinden. Wanneer wij (weer eens) ten einde raad zijn, nemen we ieder advies aan om te proberen en te kijken of het stres verminderend voor onze kroost kan werken.

Dit vind je misschien ook leuk...