Blog

Wat zijn lichamelijke groeispurts bij een baby?

Wanneer je baby net is geboren, dan zal het allemaal nog wat onwennig zijn voor je kleine vriend. Niet zo vreemd natuurlijk, aangezien je baby 9 maanden warm en vertrouwd in de buik van de moeder heeft gezeten. Toch is het op een gegeven moment tijd om de grote mensen wereld te trotseren en deze ook te gaan ontdekken. Vooral in de eerste periode zie je je baby zich ontzettend snel ontwikkelen, maar wat zijn nu eigenlijk de lichamelijke groeispurts bij een baby?

De groei van je baby

Wanneer je baby net is geboren, dan zijn ze vaak ergens tussen de 3,5 en 4 kilo. Ontzettend klein uiteraard. Maar wist je, dat je baby in het eerste levensjaar maar liefst 20 to 25 centimeter groeit en ook qua gewicht ruim 3 keer zo zwaar wordt als bij de geboorte? Met name de eerste paar maanden na de geboorte gaat het ontzettend snel. De botten en spieren ontwikkelen zich in een razend tempo, waardoor je baby voordat je het weet ineens bijna 10 kilo weegt.

De ontwikkeling van de motoriek

Naast de groei van je baby, ontwikkelen zich ook tal van andere zaken gedurende deze eerste periode. Eén van deze dingen is de motoriek van je baby. Wanneer je baby net is geboren, dan zul je zien dat de bewegingen die hij of zij maakt vooral bestaan uit reflexen. Dit zijn ongecontroleerde bewegingen, die je kleintje helpen te overleven. Je zult zien, naarmate deze reflexen afnemen, deze plaatsmaken voor ongecontroleerde bewegingen. Hier hebben ze vaak zelf helemaal geen weet van.

Zicht

Wanneer je baby net is geboren, dan zal het zicht de eerste paar dagen nog niet zo heel scherp zijn. Dit zal gedurende de eerste 2 maanden zich verder ontwikkelen. In de beginperiode zal je baby enkel het verschil kunnen zien tussen licht en donker en zal dus vooral alles op gehoor doen. Het is daarom dus ook belangrijk dat je in de buik al veel tegen je baby praat. Zo zal hij straks wanneer hij is geboren je stem herkennen en zich meteen vertrouwd voelen bij je.

Gehoor

Vanaf week 16 tijdens de zwangerschap kon je baby je al horen. Niet alleen je stem, maar ook alles wat in het lichaam gebeurde, ook wel witte ruis genoemd. Juist daarom is het belangrijk dat je gedurende de zwangerschap veel tegen je baby praat. Zo zal hij straks na de geboorte je stem herkennen tussen alle andere omgevingsgeluiden.

Dit vind je misschien ook leuk...