Blog

Potjestraining voor je kindje

Na jaren van luiers wisselen kijkt iedere ouder vaak enorm uit naar de potjestraining. Eindelijk gaat je kindje leren om zelf naar de wc te gaan, zodat je niet meer luiers hoeft te verwisselen. Potjestraining gaat zoals alles bij je kindje met vallen en opstaan. Het is natuurlijk ook nogal een verandering voor je kleintje. Na jarenlang het gemak te hebben ervaren van overal de behoefte te kunnen doen, moet je kind nu ineens zijn behoefte op gaan houden totdat hij of zij op de wc zit. Goede tips en plan horen dan ook echt bij potjestraining. Met de Gratis Gids voor Potjestraining en de eerste tips in deze blog kun je een vliegende start maken.

Vanaf wanneer kun je kindje op potjestraining?

Eigenlijk kun je hier al sneller mee beginnen dan je zou denken, namelijk vanaf zo’n 18 maanden kun je al starten met potjestraining. Je kunt dan een potje gebruiken waarop je kindje kan gaan zitten en je hem of haar uitlegt wat de bedoeling is. Vanzelfsprekend gaat dit niet vanaf de eerste dag goed en vraagt dit echt discipline van de ouders. Iedere dag dit gaan oefenen gaat je op de lange termijn als ouder een groot genot brengen, maar het vraagt tijd en aandacht in het begin.

Wanneer wordt je kindje zindelijk?

Vanaf ongeveer 2,5 jaar is de kans groot dat je kindje in ieder geval overdag het potje goed zal gebruiken. In de nachten zal je dan nog een luier omdoen (of regelmatig een bed vol met plas aantreffen). Vanaf ongeveer 3,5 jaar tot 4 jaar kan je kindje volledig zindelijk zijn. Je hebt dan vanaf dat moment dus geen omkijken meer naar luiers en kunt je kindje dan (bijna) zelfstandig naar de wc laten gaan.

Laatste tips voor potjestraining

Zoals al eerder aangegeven is het voor je kindje nogal een verandering. In de broek poepen en in bed plassen is dan ook volledig normaal en hoort erbij. Probeer hier zo positief mogelijk mee om te gaan, hoe vervelend ook. Je kindje doet het niet expres en boos worden heeft daarom absoluut ook geen zin. Blijf positief en je kindje stimuleren het potje te gebruiken, dan heb je het snelst resultaat.

Dit vind je misschien ook leuk...