Blog

Hoe kun je de mindset van je kind trainen?

Ieder mens heeft een bepaalde mindset. Waar dit bij de één een stuk positiever is dan bij de ander, wil dat nog niet direct zeggen dat het goed of fout is. Een mindset is als het ware een innerlijke stem, die ons vertelt wat we moeten doen. Veel mensen verwarren het nog wel eens met een vorm van discipline, maar deze beide zijn wel degelijk verschillend van elkaar. Wist je namelijk dat je je mindset kunt trainen, ongeacht welke leeftijd je hebt? Maar hoe kun je de mindset van een kind trainen op jonge leeftijd?

Houd de focus op het proces

Wanneer je de mindset van je kind wilt trainen, is het belangrijk om de focus te leggen op het proces en niet op bepaalde resultaten. Het kan namelijk een keer voorkomen dat een bepaalde toets op school toch iets anders is gelopen, dan op voorhand was verwacht. Door een kind te beoordelen op het cijfer wat ze voor die specifieke toets hebben behaald, zal je al snel merken dat dit iets doet met de mindset. Een kind die goed heeft geleerd, zal zich  dan namelijk al snel afvragen waarom ze zo goed hebben geleerd. Des te belangrijker is het dus om de focus te leggen op hoe tot een bepaald resultaat is gekomen.

Zorg voor een stuk bewustwording

Belangrijk is dat je goed blijft praten met je kind. Zo zorg je voor een stukje bewustwording en laat je ze inzien waarom het van belang is dat bepaalde zaken op deze manier worden geformuleerd. Ze lees je op de website van mindsetters bijvoorbeeld ook dat het niet belangrijk is om te focussen op het uiteindelijk resultaat, maar je een kind bewust laat worden van de effecten van een bepaald pad dat ze bewandelen. Dus leren ze twee uur voor een toets, maar halen ze geen voldoende, dan is het belangrijk om juist te benoemen wat er wel goed is gegaan. Zo kan het zijn dat ze zich bewust moeten worden van het feit dat ze op een andere manier moeten leren of dat ze juist langer moet leren.

Dit vind je misschien ook leuk...