Blog

Wanneer heb je een traphekje nodig bij een baby?

Zodra je baby een aantal maanden oud is zal deze rustig aan beginnen te gaan kruipen. Vanaf ongeveer 6-8 maanden oud zal dit beginnen met een beetje tijgeren, waarna vanaf 9-12 maanden je baby waarschijnlijk de hele kamer doorkruipt. Rondom die leeftijd gaat je baby ook al snel leren staan, vastklampend aan de bank, salontafel of stoel. Rustig begint je baby iets te schuifelen langs de salontafel, waarna het niet lang meer gaat duren voordat je baby ook daadwerkelijk stapjes gaat zetten.

Je baby kruipt, staat en loopt

Een heerlijke periode, waarin je bijna iedere dag je baby letterlijk stappen vooruit ziet maken. Echter komen daar ook meer aandachtspunten bij kijken. Geen glazen en kopjes drinken meer op tafel, aangezien je baby ineens bij de tafel gaat staan en overal bij kan. Wij hadden bij onze zoon ineens een besef momentje toen hij bij de trap ging staan – zonder dat hij al kon lopen – en een trede omhoog kroop. Zoekend naar antwoorden op een babyblog, vroegen we onszelf af wanneer heb je een traphekje nodig bij een baby?

Traphekje boven, beneden of allebei?

Een traphekje wordt in de meeste gevallen in ieder geval boven geplaatst. Zodra je baby zelfstandig kan lopen, bestaat er dus ook de kans dat je baby uit zijn bed kruipt, de deur opendoet en bij de trap kan komen. Ook wanneer je een hoger bedje hebt of bijvoorbeeld de klinken hebt omgedraaid waardoor je baby echt niet de kamer uit kan komen is een traphekje nodig. Het zal je gebeuren dat je even een moment een handdoek ophangt en je baby rent of kruipt naar de trap met alle gevolgen van dien.

Een traphekje beneden is vooral van toepassing wanneer de trap vrij toegankelijk is. Wij hebben alleen in de wintermaanden de deur naar de hal open, waardoor onze baby dus altijd bij de trap kan. Voor ons was het dus absoluut noodzakelijk om ook een traphekje beneden te plaatsen. Fijn is dat er een traphekje zonder boren bestaat, waardoor de installatie een fluitje van een cent is.

Dit vind je misschien ook leuk...