Blog

Sprongetjes van een baby

Wanneer je baby net is geboren, dan volgen de ontwikkelingen zich in een razend tempo op. Uiteraard zal dit niet in één rechte lijn gebeuren, maar zal je kind iedere keer een sprongetje maken. Door veel te herhalen, heeft je kind vanzelf door of iets wel of juist niet kan. Maar hoe gaat dit nu eigenlijk in z’n werk?

Hoe zien de mentale sprongen er bij een baby uit?

Naast dat je baby ook lichamelijk groeit, zullen ook in de hersenen de nodige groeisprongen plaatsvinden. Waar het in de beginfase vaak nog iets langzamer gaat, zal je merken dat naarmate ze ouder worden, het steeds sneller gaat. In principe maakt je baby gedurende de eerste twee jaren van zijn of haar nog prille leventje een 10-tal mentale sprongen. Deze sprongen staan eigenlijk voor niets meer dan een stukje ontwikkelingen van het brein, waardoor je baby overmoeid kan raken omdat er zoveel in het kleine lichaampje gebeurd. Ze leren iets nieuws waardoor ze weer een stukje dichterbij het uiteindelijke volwassen zijn terecht komt. Ondanks dat dit nog een hele tijd duurt, wordt in de beginjaren van je kleintje wel de basis gelegd.

Verschillende sprongen

Gedurende de eerste twee levensjaren van een kind krijgt het enorm voor prikkels. Zo leren ze voortdurend nieuwe dingen en is het allemaal super spannend. Niet voor niets kan dit soms ook voor een baby allemaal net even teveel worden. Het slaapritme van je baby kan tijdens een sprong totaal weer draaien, waardoor de bedtijd baby in de eerste maanden bijvoorbeeld 22:00 is, maar na een sprong ineens 20:00. Daarom gaat iedere mentale sprong die je baby maakt in twee verschillende fasen, welke dit zijn bespreken we hieronder.

Verschillende fasen

Wanneer je baby een mentale sprong maakt, dan bestaat deze sprong doorgaans uit twee verschillende fasen.

De lastige fase, dit is een periode waarin je kind eigenlijk niet zo heel goed weet waar hij of zij het zoeken moet. Deze periode gaat daarom ook vaak gepaard met erge huil- en driftbuien. Doordat je kleine trots niet zo goed weet wat er allemaal gebeurt, kan dit soms ontzettend frustrerend zijn. Toch is het niets om je als ouders zorgen over te maken, want dit maakt ieder kindje mee.

Ontdekkingsfase, deze fase is natuurlijk een stuk leuker dan de eerste fase van een nieuwe mentale sprong. In deze fase hebben ze namelijk door dat ze iets nieuws kunnen en zullen ook oude gewoontes ineens op een andere manier doen. Dit zorgt ervoor dat je kind uitdaging ziet, waardoor het een stuk vrolijker wordt dan wanneer het enkel en alleen gefrustreerd is omdat iets niet lukt.

Dit vind je misschien ook leuk...