Blog

Voordelen en nadelen televisie kijken door kinderen

Tv kijken kan zowel voordelen als nadelen hebben voor kinderen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de inhoud van de programma’s, de hoeveelheid tijd die besteed wordt aan tv-kijken en de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Of het nu reguliere televisie is, IPTV of streaming als Youtube, er zitten zoveel voor- als nadelen aan verbonden. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van tv-kijken voor kinderen:

Voordelen:

  1. Educatieve programma’s: sommige tv-programma’s zijn ontworpen om kinderen te onderwijzen en te helpen bij het leren van nieuwe dingen, zoals wetenschap, geschiedenis, taalvaardigheden en sociale vaardigheden.
  2. Ontspanning en vermaak: tv-kijken kan een ontspannende activiteit zijn voor kinderen, vooral na een lange dag op school of tijdens het weekend.
  3. Verhoging van de woordenschat: Kinderen kunnen nieuwe woorden leren en hun vocabulaire uitbreiden door tv-programma’s te kijken.
  4. Culturele diversiteit: Tv-programma’s kunnen kinderen laten kennismaken met verschillende culturen en tradities over de hele wereld.

Nadelen:

  1. Inhoud van programma’s: Veel tv-programma’s bevatten geweld, seksualiteit en andere ongepaste inhoud die niet geschikt is voor kinderen. Dit kan leiden tot agressief gedrag, angst, stress en slaapproblemen.
  2. Overmatige blootstelling: Langdurig tv-kijken kan leiden tot verminderde fysieke activiteit, obesitas en een slechte gezondheid. Bovendien kan te veel tv-kijken leiden tot slaapproblemen, omdat het de slaapcyclus van kinderen kan verstoren.
  3. Verslaving: Te veel tv-kijken kan leiden tot verslaving en afhankelijkheid, wat kan leiden tot vermindering van de sociale interactie en andere gezonde activiteiten.
  4. Beperkte ontwikkeling: Tv-kijken kan leiden tot minder creatief denken, minder interactie met anderen en minder cognitieve ontwikkeling, omdat het passief is en geen uitdaging biedt voor de hersenen.

Het is belangrijk dat ouders het tv kijken van hun kinderen beperken en toezicht houden op de inhoud en hoeveelheid tijd die ze besteden aan tv kijken. Bedenk daarbij dat het niet alleen om de schermtijd van de TV gaat, maar ook voor andere digitale middelen als de iPad, telefoon of wanneer je via een IPTV box TV kijkt. Bovendien kunnen ouders ervoor kiezen om educatieve programma’s te selecteren die geschikt zijn voor de leeftijd en ontwikkelingsfase van hun kinderen, en ervoor te zorgen dat hun kinderen voldoende tijd besteden aan fysieke activiteiten, sociale interactie en andere gezonde activiteiten.

Dit vind je misschien ook leuk...