Blog

Tips voor de eerste babyhapjes

Je kunt beginnen met de eerste babyhapjes wanneer je kindje rond de 4 maanden oud is. Je kan je kindje dan kennis laten maken met smaken en structuur van het eten. Laat je kindje eerst wennen. Denk hierbij aan een paar hapjes groenten of fruit. Dit is nog geen vervanging van borst-/fles voeding. We geven je graag wat tips voor de eerste babyhapjes!  

Hoe begin je?

Borst-/fles voeding heeft van zichzelf een vrije zoete smaak, begin daarom met zachte smaken. Dit omdat dit niet compleet anders zal smaken dan wat je baby gewend is. De eerste weken is het verstandig om groentehapjes herhalend te blijven geven. Zo is de kans groter dat je kindje later groenten blijft eten! Uit reflex zal je kindje zijn/haar tong uitsteken, nu lijkt het alsof je kindje het niet lekker vindt. Dit is echter niet zo, je kindje moet wennen aan de structuur en smaak van vast voedsel. Wanneer je kindje gewend is aan groenten kan je dit afwisselen met fruit. Fruit heeft van zichzelf al een zoete smaak, dus dit zal een kindje vaak al lusten.

Welke groenten en fruit geschikt voor de eerste babyhapjes?

  • Wortel
  • Bloemkool
  • Sperziebonen
  • Broccoli

De smaken van bovenstaande groenten zijn erg zacht van structuur en de smaak lekker sappig.

  • Peer
  • Banaan
  • Meloen
  • Mango

Je zult natuurlijk denken dat aardbeien en kiwi’s ook erg zacht zijn qua structuur, dat klopt. Toch kan je hiermee beter nog even afwachten, dit in verband met de pitjes.

Begin met één soort

In de eerste weken is het verstandig om met één soort groente te beginnen. Zo kan je kindje de smaak herkennen en leren accepteren. Het is helemaal niet erg om je kindje 5 dagen achter elkaar dezelfde groente te geven. Herhaling is de sleutel tot succes. Geef dus niet te snel op! Gemixte groenten en fruit kan je beter pas aanbieden wanneer ze kennis hebben gemaakt alle andere groenten/fruit.

Eerste babyhapje zelf maken

Het is ontzettend makkelijk om zelf de eerste babyhapjes te maken. Pak 1 dagdeel om alles voor te bereiden. Kook de groenten en pureer dit. Vervolgens kan je het geheel verdelen en bewaren in ijsblokjeshouder in de diepvries. Zo heb je altijd een eerste babyhapje klaar en weet je dat jouw kindje puur groenten en fruit binnenkrijgt en geen onnodige toevoegingen. Ook in een babywinkel kun je goed zoeken naar babyhapjes die 100% groenten of fruit bevatten, dat is soms wel net zo makkelijk als alles zelf maken.

Dit vind je misschien ook leuk...