Blog

De motorische ontwikkeling van een baby

De motorische ontwikkeling van een baby is een belangrijk onderdeel van de totale ontwikkeling van het kind. Gedurende de eerste jaren verandert de baby van een hulpeloze pasgeborene naar een actieve peuter die kan lopen en rennen. In dit artikel bespreken we de verschillende fasen van de motorische ontwikkeling van een baby, inclusief een overzichtelijke tabel per levensjaar.

De eerste maanden: reflexen en bewegingscoördinatie

In de eerste maanden na de geboorte heeft een baby nog weinig controle over zijn of haar bewegingen. Wel heeft een pasgeboren baby al een aantal reflexen, zoals de zuigreflex en de grijpreflex. Deze reflexen helpen de baby bij het overleven en zijn belangrijk voor de eerste voedingen. Daarnaast begint de baby in deze fase met het ontwikkelen van de bewegingscoördinatie. De baby leert bijvoorbeeld om zijn of haar hoofdje omhoog te houden tijdens het liggen op de buik.

Van 3 tot 6 maanden: rollen en grijpen

Als de baby tussen de 3 en 6 maanden oud is, begint hij of zij steeds meer controle te krijgen over de bewegingen. De baby kan dan bijvoorbeeld rollen van de rug naar de buik en andersom. Ook begint de baby objecten te grijpen en vast te houden, en leert hij of zij om te zitten met ondersteuning.

Van 6 tot 12 maanden: zitten, kruipen en staan

Als de baby tussen de 6 en 12 maanden oud is, gaat de motorische ontwikkeling nog sneller. De baby leert nu om zelfstandig te zitten en om zichzelf op te trekken tot staan. Ook begint de baby te kruipen en zelfstandig te bewegen. Sommige baby’s kunnen zelfs al een paar stapjes zetten, hoewel dit nog wel erg wiebelig is.

Van 12 tot 24 maanden: lopen en rennen

Als de baby tussen de 12 en 24 maanden oud is, leert hij of zij steeds meer te bewegen en te ontdekken. De baby kan nu zelfstandig lopen en rennen, al is dit nog wel onstabiel en onzeker. Ook kan de baby nu voorwerpen gooien en vangen, en leert hij of zij om te springen.

Tabel: Motorische ontwikkeling baby per levensjaar

Hieronder vindt u een overzichtelijke tabel met de belangrijkste mijlpalen van de motorische ontwikkeling van een baby per levensjaar.

LeeftijdBelangrijke mijlpalen
0-3 maandenReflexen, bewegingscoördinatie
3-6 maandenRollen, grijpen, zitten met ondersteuning
6-12 maandenZitten, kruipen, staan, lopen met ondersteuning
12-24 maandenZelfstandig lopen, rennen, gooien en vangen, springen

Dit vind je misschien ook leuk...